Hoe kun je spinnen verjagen?

Spinnen mogen niet worden bestreden, maar je wilt ze natuurlijk liever niet in de buurt hebben. Daarom geven wij tips waarmee je zelf aan de slag kan om ze te verjagen!

Laatste update op:
6/12/22

In de zomer en de herfst kun je spinnen in en rondom je woning of bedrijfspand verwachten. Veel mensen zijn bang voor spinnen en daarnaast geven spinnen geen frisse uitstraling. In deze blog geven wij tips om spinnen uit de buurt te houden!

Waarom spinnen verjagen?

Spinnen zijn ontzettend nuttige beestjes en de soorten die in Nederland voorkomen zijn hartstikke onschuldig. Toch kunnen ze voor overlast zorgen, helemaal wanneer er sprake is van een spinnenplaag:

 • Ze laten uitwerpselen achter.
 • Bij het spinnen van hun web houden ze geen rekening met de mens, waardoor die vaak op een voor ons ongunstige plek zitten.
 • Ze kunnen etenswaren vervuilen.
 • Spinnen geven een onverzorgde uitstraling aan je woning of bedrijfspand.
 • Mensen die aan arachnofobie (spinnenangst) lijden kunnen vooral veel last hebben van spinnen in hun omgeving.

Spinnen weren of spinnen bestrijden?

Spinnen mogen niet worden bestreden met (chemische) bestrijdingsmiddelen. Ze zijn namelijk ook voedsel voor bijvoorbeeld vogels en vissen. Het kan resulteren in doorvergiftiging wanneer een vogel of een vis een vergiftigde spin opeet. Om die reden mogen spinnen niet worden vergiftigd, maar wel worden geweerd of verjaagd.

Hoe kun je spinnen binnenshuis verjagen?

Ben je niet bang voor spinnen en steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Wij geven je graag een aantal tips waarmee je aan de slag kunt!

 1. Spinnen weven graag hun web tussen allerlei spullen, bijvoorbeeld tussen dozen of andere opslag. Het kan daarom helpen om alle mogelijke rommel en/of losse spullen goed op te bergen.
 2. Een makkelijke manier om van spinnen af te komen is om ze met een stofzuiger op te zuigen. Zorg er wel voor dat je daarna de stofzuigerzak leegt en deze goed afsluit voordat je hem weggooit, zodat ze niet kunnen ontsnappen.
 3. Er bestaan apparaten die een ultrasoon geluid uitstoten dat spinnen tegenhoudt. Let wel op met huisdieren; afhankelijk van het type apparaat kunnen zij niet goed tegen het geluid.
 4. Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.

Hoe kun je spinnen buitenshuis verjagen?

Naast onze tips voor binnenshuis, geven we je ook graag tips voor spinnen in de tuin of rondom je woning of bedrijfspand. Niets is vervelender dan per ongeluk door een spinnenweb lopen!

 1. Spinnen zitten graag tussen bladeren, tuinafval en brandhout. Probeer daarom om tuinafval op te ruimen en de tuin netjes te houden.
 2. In een schuur of opslag kun je door middel van een bezem veel spinnenwebben weghalen. Een tuinslang kan ook helpen. Zo hoef je zelf niet zo dicht bij de spinnen te komen.
 3. Spinnen komen af op plekken waar veel insecten komen, zoals emmers of bloembakken met stilstaand water. Haal het water weg om spinnen, maar ook vliegjes en muggen, tegen te gaan!
 4. Insecten komen ook af op felle buitenverlichting. Zet daarom de lampen wat vaker uit en/of vervang het felle licht door zachter licht. Dit trekt minder insecten aan en dus ook minder spinnen.

Spinnen weren door een professionele ongediertebestrijder

Lukt het niet om zelf van de spinnenplaag af te komen? Of laat je dit liever aan een professionele ongediertebestrijder zoals Bureau voor Dierplagen (voorheen Verhoek Hygienic) over? Wij kunnen een nano wering uitvoeren waarbij we de spinnen verwijderen en met een speciaal middel ervoor zorgen dat ze voor langere periode wegblijven!

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen! Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf