Steenmarter uitwerpselen: Wat u moet weten om ze weg te houden.

Kleine langwerpige uitwerpselen zijn vaak van een steenmarter. U vind ze vaak langs de randen van uw dak en in uw tuin. Lees snel verder wat u kunt doen.

Laatste update op:
6/12/22
Geschreven door
Kasper Verhoek
Blijf op de hoogte
Door je in te schrijven gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Als u zich ooit heeft afgevraagd wat die kleine, ronde, bruine bolletjes langs de randen van uw dak en in uw tuin zijn, dan zijn ze waarschijnlijk van een steenmarter. Dit kleine ongedierte staat vooral bekend om zijn ondeugende en destructieve gedrag en het is belangrijk dat u weet hoe u deze dieren uit uw huis kunt houden als u hoofdpijn wilt voorkomen.

Wat is een steenmarter?

De steenmarter is een klein, wezelachtig dier met een lang lichaam en korte poten. Ze komen voor in Europa, Azië en Noord-Afrika en zijn algemeen in stedelijke gebieden. Steenmarters zijn bruin of grijs met een lichtgekleurde buik en hebben een borstelige staart.

Steenmarters zijn goede klimmers en leven vaak in bomen of op daken. Ze zijn vooral ‘s nachts actief en eten allerlei kleine dieren, waaronder knaagdieren, vogels, reptielen en insecten.

Steenmarters kunnen mensen tot last zijn omdat ze vaak tuinen plunderen voor voedsel en soms via kleine openingen huizen binnendringen. Ze markeren hun territorium ook met sterk ruikende urine, die zeer onaangenaam kan zijn.

Als u steenmarters in uw omgeving hebt, kunt u een aantal dingen doen om ze af te schrikken. Zorg ervoor dat al het voedselafval goed wordt opgeruimd en houd uw tuin schoon en netjes. U kunt ook mogelijke ingangen in uw huis blokkeren met gaas of andere materialen.

Hoe herkent u uitwerpselen van een steenmarter?

Steenmarters behoren tot de familie van de wezels en staan erom bekend ‘s nachts zeer actief te zijn. Ze worden aangetrokken door gebieden met veel prooi, zoals kleine knaagdieren of vogels. Als u problemen hebt gehad met steenmarters in uw huis of tuin, is de kans groot dat u uitwerpselen van een steenmarter hebt gevonden.

Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn. Ze zijn meestal zwart of donkerbruin van kleur en kunnen sterk ruiken. U kunt ze op verschillende plaatsen vinden, afhankelijk van waar de steenmarter de meeste tijd doorbrengt. Als ze bijvoorbeeld veel op uw zolder zitten, zult u waarschijnlijk uitwerpselen vinden in de buurt van waar ze het gebouw in/uit gaan of op plaatsen waar ze zich hebben gevoed.

Als u denkt dat u een steenmarterprobleem hebt, kunt u het beste contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder die u kan helpen de uitwerpselen te identificeren en een plan kan opstellen om ze kwijt te raken.

Waar leven ze?

Steenmarters komen voor in heel Europa, Rusland en Noord-Amerika. Ze leven meestal in beboste gebieden in de buurt van beken of andere waterbronnen. In de winter trekken ze soms naar dichtere bossen of zelfs naar stedelijke gebieden op zoek naar voedsel.

Steenmarters zijn schuwe dieren die vooral ‘s nachts actief zijn. Ze bouwen hun nesten in huizen, panden, bomen, spleten of verlaten holen. Vrouwtjes krijgen in het voorjaar nesten van twee tot zes jongen. Steenmarters leven in het wild meestal twee tot drie jaar.

Hoe kunt u steenmarters uit uw huis houden?

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om steenmarters uit uw huis te houden:

  • Dicht alle openingen en kieren aan de buitenkant van uw huis af, vooral rond deuren en ramen.
  • Zorg ervoor dat uw schoorsteen goed afgedekt is.
  • Bewaar voedsel veilig in containers met een stevig deksel.
  • Houd vuilnisbakken goed afgesloten.
  • Verwijder potentiële nestplaatsen rondom uw huis, zoals stapels hout of puin.

Als u al steenmarters in uw huis heeft gevonden, moet u meer agressieve maatregelen nemen om ze te verwijderen:

  • Gebruik vallen om de dieren te vangen en laat ze ver weg van uw eigendom vrij. (let wel op: steenmarters zijn beschermd dus wij raden dit af)
  • Schakel een professionele ongediertebestrijder in om van de steenmarters af te komen.

Conclusie

Wij hopen dat dit artikel u een beter inzicht heeft gegeven in herkennen van steenmarter uitwerpselen en wat u eraan kunt doen. Heeft u nog vragen of wilt u hulp om van dit ongedierte af te komen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag op alle mogelijke manieren!

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf