Waaraan kun je houtworm herkennen?

Houtworm is een verzamelnaam voor meerdere insectenlarven die in hout leven. In deze blog leggen wij uit aan welke verschijnselen je houtworm kunt herkennen en waar houtworm op af komt.

Laatste update op:
6/12/22
Geschreven door
Kasper Verhoek
Categorieën
Gerelateerde berichten
Geen berichten in deze categorie
Blijf op de hoogte
Door je in te schrijven gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is houtworm precies?

Houtworm is een verzamelnaam voor meerdere insectenlarven die in hout leven. De officiële benoeming is houtboorder, maar in de volksmond wordt ‘houtworm’ ook gebruikt. Hieronder vallen onder andere de gewone en de grote houtwormkever, de huisboktor en de spinthoutkever.

Deze insecten boren gangen in het hout en tasten daarmee de draagkracht van houtwerk aan. Vaak wordt gedacht dat houtwormen alleen oudere gebouwen of eigendommen aantasten, maar dit maakt voor een houtworm niets uit. Jouw houten balken, vloer en zelfs je meubelen zijn niet vanzelfsprekend veilig voor de houtworm. Doordat de larven zich graag nestelen in het hout totdat zij volwassen zijn, is het mogelijk dat je houtworm pas na enkele jaren opmerkt.

Waar komt houtworm op af?

Veel insectensoorten kijken eerder naar de ouderdom van het hout, terwijl de houtworm in feite ieder huis of eigendom als potentieel nieuw thuis kan zien. De houtwormkever en huisboktor (de twee meest voorkomende soorten houtaantasters) zijn drooghoutboorders. Deze insecten eten liever droog hout. Favoriete plekken zijn bijvoorbeeld onbehandelde draagconstructies, balken, trappen en meubels.

Door onder andere verhuizen of het in huis nemen van tweedehandsspullen (denk aan oude meubelen) is het risico dat je een houtworm onbewust meeneemt groter. Het is zelfs mogelijk om andere houtborende insecten in huis te krijgen, doordat zij in nabijheid van een rottende boom via een open raam naar binnen vliegen. Houten elementen in huis zijn dan mogelijk niet meer veilig.

Hoe kun je houtworm herkennen?

Een aantal verschijnselen waaraan je een houtwormaantasting kunt herkennen zijn:

  • Uitvliegopeningen: kleine, ronde openingen die een scherpe rand kunnen hebben;
  • Boorstof onderaan de uitvliegopeningen;
  • Gangen richting het oppervlakte;
  • Afbrokkelende hoeken of randen van het hout.

Houtworm voorkomen

Een manier om te voorkomen dat houtwormen zich in hout nestelen is om het hout preventief te laten behandelen. Een andere mogelijkheid is om het hout te schilderen. Het hout moet dan worden geverfd met meerdere, dikke lagen grondverf. Beide mogelijkheden hebben echter geen nut meer indien de houtwormen al aanwezig zijn. Er zal dan eerst een behandeling uitvoerd moeten worden op het besmette hout, voordat deze bijvoorbeeld geverfd kan worden.

Het correct vaststellen van een houtwormaantasting blijft lastig. Dit kun je het beste door een professioneel bedrijf laten doen. Verhoek Hygienic verzorgt graag een inspectie en zal je helpen met de meest geschikte en efficiënte behandeling.

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf