Heeft u steenmarters onder uw dakpannen, op zolder of in huis?

In dit artikel geven we een duidelijk overzicht over hoe u zelf van steenmarters onder uw dakpannen af kunt komen.

Laatste update op:
6/12/22
Geschreven door
Kasper Verhoek
Blijf op de hoogte
Door je in te schrijven gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kom voor eens en altijd af van die vervelende steenmarters!

Gebruik diervriendelijke steenmarter werende middelen voor uw huis of bedrijfspand.

In veel landen – waaronder in Nederland – is het verboden volgens de jachtwetgeving om steenmarters te vangen in levende vallen, ze vrij te laten of ze te doden. Een “doe-het-zelf” verdediging tegen dit soort ongedierte is over het algemeen dus geen goed idee. Wacht daarom niet te lang voordat het te laat is en lees snel verder hoe wij u kunnen helpen met het weren van steenmarters op een professionele wijze!

De opkomst van steenmarters in Nederland

In de jaren 60 maakte de steenmarter al reeds een opmars. Steenmarters werden toen al vaak in huis aangetroffen, maar ook als bontjas opgehangen in de kast, net als hun familielid de hermelijn. Echter werden ze vanaf de jaren 80 berucht omdat ze ook auto’s teisterden. Zo kregen steenmarters hun bijnaam: automarters.

Waar verblijven steenmarters?

Steenmarters zitten graag onder de motorkap van auto’s en bevinden zich ook vaak op zolders en onder de dakpannen. “Automarters” hebben geen voorkeur voor bepaalde soorten voertuigen, zolang er maar genoeg ruimte voor ze is. Het zijn kleine diertjes dus die ruimte is al snel gevonden. De motor compartimenten bieden voldoende ruimte voor een steenmarter om zich te nestelen in het isolatiemateriaal. Als het tijd is voor het paarseizoen bijten deze alleseters af en toe uit woede in kabels of slangen in motor compartimenten, met nadelige en onveilige gevolgen. 

Steenmarters klimmen graag op uw zolder of onder uw dakpannen en maken zichzelf thuis in een van de gaten daar. Indien jonge steenmarters bij u zijn ingetrokken zult u ze vrij snel horen vanwege hun herkenbare gejammer. De oudere steenmarters zijn dan ook vaak snel te zien in uw huis. De stank van rottende karkassen van klein ongedierte (denk aan muizen, ratten) zijn vaak een waarschuwing voor een steenmarter plaag op zolder of onder de dakpannen!

Wanneer u de eerste geluiden van steenmarters opmerkt, is het zaak om direct actie te ondernemen. Steenmarters zijn beschermd volgens de jachtwetgeving. Als de ouders worden verjaagd nadat de jongen zijn geboren, zullen de jongen sterven. Wij zijn gespecialiseerd in het diervriendelijk beschermen van uw huis of bedrijfspand tegen steenmarters. U loopt zo nooit het risico dat er nog jonge steenmarters achterblijven op zolder of onder uw dakpannen.

Steenmarters in huis, op zolder of onder uw dakpannen

Steenmarters kunnen bijzonder eenvoudig uw huis binnendringen omdat ze tot wel twee meter hoog kunnen springen. Daarnaast zijn het ook nog eens uitstekende klimmers. De gemiddelde steenmarter kan zich door een 4 centimeter brede opening wurmen om op zolder of onder uw dakpannen te komen. Ze kunnen zelfs de dakpannen iets optillen en zo op zolder en onder uw dakpannen komen. Het zijn dus erg sluwe diertjes die meer kunnen dan je denkt! 

U kunt hier het resultaat zien als een steenmarter echt tekeer is gegaan onder de dakpannen

Hoeveel kost het beschermen van uw huis of bedrijfspand tegen steenmarters?

De kosten van bescherming tegen steenmarters hangt erg af van de situatie en grootte van uw budget. Sommige mensen willen een goedkoop en snel afweermiddel van rond de €100, maar steeds meer mensen kiezen voor een definitieve en gegarandeerde lange termijn oplossing. Dit zorgt ervoor dat de gehele woning of bedrijfspand goed en voor de lange termijn is beschermd tegen steenmarters. Het voordeel van deze optie is dat u ook daadwerkelijk garantie krijgt dat de steenmarter nooit meer zal terugkeren.

Elke situatie is uiteraard uniek en vereist altijd een inspectie op locatie en een vrijblijvend advies omtrent de te verrichten werkzaamheden. Als u steenmarters echt op afstand wilt houden, dan zal een lange termijn strategie het beste werken.

U kunt altijd eerst zelf aan de slag met huis, tuin en keukenmiddeltjes, maar vaak is dit een korte termijn oplossing die het probleem uitstelt in plaats van oplost. Dit zal u dus uiteindelijk alleen maar meer geld gaan kosten! 

Huismiddeltjes tegen steenmarters

Wij raden het niet aan om (goedkope) huismiddeltjes te gebruiken om steenmarters te verjagen. Het is niet effectief op de langere termijn en steenmarters zullen ook hieraan wennen. Het internet en verschillende blogs hebben allemaal hun eigen ideeën en zogenaamde effectieve manieren om steenmarters te verjagen, maar wij weten uit ervaring dat dit niet de gewenste oplossing biedt. Vaak is het ook nog eens niet duurzaam en illegaal. 

Als u op zoek bent naar een definitieve, duurzame en betrouwbare oplossing om steenmarters weg te houden, kunt u ons inschakelen voor een kosteloos advies op maat.

Wat kunnen steenmarters niet verdragen?

Steenmarters hebben een hekel aan ultrasone geluiden omdat deze gevaarlijk voor ze klinken. Daarom zijn ze voor eventjes zeer effectief. Deze apparaten moeten echter wel kunnen variëren in frequentie bereik, zodat ze niet ineffectief worden doordat de steenmarters gewend raken aan de geluiden.

De steenmarter heeft het vermogen om de geur van zijn meest voorkomende vijanden te herkennen, ze hebben een zeer goed reukzintuig. Er zijn verschillende reukmiddelen die gebruikt worden als afweermiddel. Deze hebben wij binnenkort ook in onze webshop en we zullen deze uiteraard ook aanbieden als tijdelijk afweermiddel. 

Schade door steenmarters

Gemiddeld worden er op jaarbasis in totaal 200.000 gevallen van steenmarter schade gemeld. Deze meldingen nemen gestaag toe waarbij auto’s, woningen en bedrijfspanden elk jaar vatbaarder raken voor steenmarter schade. Heeft u al steenmarters in huis? We geven op deze pagina meer uitleg over onze speciale anti marter profielen.

Kunt u marterschade gedekt krijgen bij woonverzekeringen?

BORGER/NIEUW-BUINEN – “Er komt geen verzekeringsdekking voor schade die steenmarters aanrichten aan woningen. Verzekeraar Univé vindt dat gedupeerden zelf voor de kosten moeten opdraaien. De verzekeraar ziet ook niets in een financiële tegemoetkoming voor mensen die preventieve maatregelen nemen om de roofdiertjes uit huizen of auto’s te weren.

bron: Dagblad van het Noorden

De dekking van schade hangt volledig af van de verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen wordt deze niet gedekt, maar wij raden wel aan om dit na te vragen bij uw verzekeringsmaatschappij voor de zekerheid. 

U kunt in dit artikel van RTV Noord wellicht iets wijzer worden over de schade die gedekt wordt door verzekeringsmaatschappijen.

Wat is typische steenmarter schade?

Steenmarter schade aan de auto

Typische schade aan de auto door de steenmarter zijn aangeknaagde bougiekabels, aangeknaagde rubber en radiator slangen en beschadigde isolatiematten. Eigenlijk alles wat een kabeltje of draadje heeft loopt dus risico! Erg gevaarlijk natuurlijk omdat dit tot onveilige situaties kan leiden.

Steenmarter schade aan gebouwen

Typerende schade aan gebouwen zijn gaten in het isolatiemateriaal en gaten in het dakbeschot. Ook kan het hout doordrenkt raken met de urine van de steenmarters, wat zorgt voor stankoverlast met vervanging van hout tot gevolg. De steenmarter bouwt bij voorkeur een nest waar het warm is, daarom is isolatiemateriaal een ideale plek voor ze. Ze maken hierbij gaten in het isolatiemateriaal, wat verlies van warmte als gevolg heeft. Ook knagen ze graag spaanplaten kapot en vinden ze op deze manier een opening onder de dakpannen om zich te nestelen. Een steenmarter plaag kan zo dus snel een dure grap worden. 

Conclusie

Het is belangrijk om uw huis of bedrijfspand pro-actief te beschermen als u in een “steenmarter gevoelig” gebied woont. Verschillende oplossingen, zoals het aanbrengen van speciale anti-marter profielen die steenmarters afweert, kunnen schade helpen voorkomen en op lange termijn veel kopzorgen en geld besparen. Zeker in deze dure tijden.

Voorbeeld van een woning beschermd met aluminium dakvoetprofielen en anti-marterprofielen

Zoals reeds vermeld dekt niet iedere verzekeraar de gevolgschade omdat deze (zoals u zich kunt voorstellen) erg duur kan worden. 

Het is dus een goed idee om uw huis of bedrijfspand “steenmarter-proof” te maken. Als u wacht tot het te laat is en de marter al is binnengedrongen kunnen de kosten wel 4 tot 5 keer duurder worden vanwege de schade. Voorkomen is beter dan genezen! 

We hebben dit artikel voor u geschreven zodat u de meeste veelgestelde vragen over dit onderwerp kunt nalezen en alvast preventieve maatregelen kunt nemen. Als u nog vragen heeft of meer informatie wil ontvangen helpen we u graag verder. Wij zijn namelijk experts op het gebied van steenmarter bestrijding. 

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf