Alles over engerlingen!

Engerlingen zijn larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers behoren. Lees hier hoe je ze herkent en wat je tegen ze kan doen.

Laatste update op:
February 11, 2024

Wil je meer te weten komen over engerlingen? Zoals wat ze precies zijn, wat ze doen en hoe je ze kunt vermijden? Lees dan snel verder!

Engerlingen zijn larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers behoren. Kevers zoals de meikever, junikever, sallanderkever, mestkever en rozenkever. Ze zijn meestal niet gewenst in tuinen en gazons, omdat ze schade aanrichten aan planten door wortels en andere ondergrondse delen van planten aan te vreten.

Hoe zien ze eruit en hoe ontwikkelen ze zich?

Een engerling heeft een C-vormig lichaam met een verdikt achterlijf. Ze zijn meestal geelwit van kleur met een organjebruine kop. Ze zijn ongeveer twee tot vijf centimeter lang, afhankelijk van het soort kever. Net als alle keverlarven hebben ze zes poten en een kop met grote kaken. Meestal komen ze na zo’n zes weken uit het ei gekropen.

De eerste weken nadat ze uit hun ei zijn gekropen, voeden ze zich met organisch materiaal zoals afgestorven plantenresten. Later gaan ze over op de haarwortels van het gras, om vervolgens over te gaan op alle soorten plantenwortels. Hoe lang de larven onder grond blijven, is afhankelijk van de soort en het klimaat. De junikever heeft een ontwikkeling van één jaar en de rozenkever van twee jaar. Bij een meikever kan dit zelfs tot drie jaar zijn. Het is goed om te weten dat engerlingen nooit bovengronds komen, in tegenstelling tot de larven van andere worteletende insecten.

Welke schade kunnen ze aanrichten?

Engerlingen richten schade aan planten aan doordat ze allerlei soorten plantenwortels en andere ondergrondse delen van planten aanvreten. Hierdoort kunnen planten, bloemen en gras minder goed water en voeding opnemen. Dit veroorzaakt uitdroging en gele plekken in het gazon en afgestorven planten, bloemen en zelfs grotere gewassen!

Preventie

Slecht onderhouden tuinen en gazons zijn meer vatbaar voor schade door engerlingen. Je kunt daarom als preventie voldoende water en voeding geven. Ook is het belangrijk om voldoende te verticuteren (dood gras en mos verwijderen).

Hoe kun je ze bestrijden?

De larven zijn op hun grootst vanaf juli. Dan is de beschadiging ook het meest duidelijk. Hoe weet je zeker dat het om engerlingen gaat? Maak een klein stukje gazon open op een gele grasplek. Je kunt dan direct zien of er eitjes of larven in de bodem aanwezig zijn. Als er vogels zoals merels, spreeuwen en kraaien aanwezig zijn, kan dit ook een teken zijn.

Het gebruik van aaltjes is een milieuvriendelijke manier van bestrijding. Aaltjes zijn zeer kleine rondwormen die het lichaam van de engerlingen binnentreden en infecteren met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven. Je kunt ze kopen bij een tuincentrum en ze zijn ook handig tegen overlast van bijvoorbeeld mieren. Let op: er zijn verschillende soorten aaltjes, tegen engerlingen heb je Heterorhabditis bacteriophora aaltjes nodig.

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf