Vlooien in huis? Alles wat je moet weten om deze te bestrijden:

Een vlooienplaag kan zich op verschillende manier zichtbaar worden. Zorg dat je direct actie onderneemt om vlooien effectief te bestrijden!

Laatste update op:
January 2, 2025

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten die leven van het bloed van hun gastheren, zoals huisdieren en mensen. Met hun indrukwekkende springvermogen kunnen ze snel van de ene plek naar de andere bewegen. Hoewel ze nauwelijks groter zijn dan een speldenknop, kunnen vlooien een groot probleem veroorzaken door hun snelle voortplanting. Een vrouwelijke vlo kan honderden eitjes leggen, waardoor een kleine besmetting zich binnen korte tijd kan ontwikkelen tot een vlooienplaag.

Hun levenscyclus ziet er als volgt uit:

Vlooien hebben een volledige gedaanteverwisseling. Dit betekent dat er 4-8 eitjes worden gelegd nadat de vlooien een bloed maaltijd hebben gehad. Vlooien leven namelijk net als muggen, teken, bedwantsen, etc. van het bloed van hun gastheer. Dit eistadium duurt ongeveer 1 week bij kamertemperatuur. Daarna komt het larvale stadium, dit duurt zo’n 2-3 weken, gevolgd door het 1-2 weken durende popstadium. Na het ontpoppen vallen de pasgeboren vlooien hun nieuwe gastheer aan. De vlooien komen pas uit hun pop als u, uw partner, uw hond of kat, dicht in de buurt van de poppen bent en de nodige trillingen veroorzaakt. Dit zorgt er voor dat de poppen/vlooien “wakker” worden en hun prooi kunnen aanvallen.

Hoe herken je een vlooienplaag?

Een vlooienplaag kan zich op verschillende manieren openbaren. Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen om snel in te grijpen.

Symptomen bij huisdieren

Bij huisdieren zijn vlooien vaak te herkennen aan overmatig krabben, bijten en likken. De huid van je huisdier kan geïrriteerd raken, met rode bultjes of kale plekken als gevolg. Daarnaast kun je kleine zwarte stipjes (vlooienpoep) in de vacht zien. Dit zijn duidelijke tekenen dat je huisdier last heeft van vlooien.

Tekenen van vlooien in huis

Vlooien houden zich niet alleen op in de vacht van je huisdier. In huis kun je vlooien, larven of eitjes vinden in tapijten, meubels of kieren. Vaak merk je ook jeukende beten op je eigen huid, vooral rond je enkels en voeten. Controleer grondig op plekken waar je huisdier vaak ligt of slaapt.

Waar komen vlooien vandaan?

Vlooien komen vaak via huisdieren in huis, bijvoorbeeld na een wandeling in het park of contact met andere dieren. Ook wilde dieren in de tuin kunnen vlooien meebrengen. Eens in huis leggen vlooien eitjes in tapijten, beddengoed of donkere hoekjes, waar ze zich verder ontwikkelen. Een goede voorbereiding is essentieel om een vlooienplaag effectief aan te pakken. Dit begint met schoonmaken en het behandelen van je huisdieren.

Huis schoonmaken

Stofzuigen is een belangrijke eerste stap. Dit helpt bij het verwijderen van vlooien, larven en eitjes uit tapijten, meubels en andere oppervlakken. Was textiel, zoals beddengoed, kussens en de mand van je huisdier, op hoge temperatuur. Vergeet niet om ook moeilijk bereikbare plekken, zoals plinten en hoeken, aan te pakken.

Huisdieren behandelen

Je huisdieren zijn vaak de primaire bron van een vlooienbesmetting. Gebruik vlooienshampoos, spot-on behandelingen of kauwtabletten om vlooien te doden. Regelmatig kammen met een vlooienkam helpt om volwassen vlooien en eitjes te verwijderen.

Zelf vlooien bestrijden

Indien u de vlooien plaag vroeg heeft opgemerkt kan u deze vlooien plaag zelf bestrijden. Hiervoor gaan we de levenscyclus van de vlo tegen hun gebruiken. Het volgende stappenplan kan de vlooien plaag aanzienlijk minder maken en zelfs helemaal uitroeien.

Stap 1: Indien u huisdieren heeft moet u die per direct behandelen tegen vlooien.

Stap 2: Stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen! Stofzuig (indien mogelijk) 3 keer per dag alle vertrekken van uw woning, zodat u zoveel mogelijk eitjes, larven, popen & vlooien opzuigt. Nadat u heeft stofgezogen moet u DIRECT de stofzuigerzak weggooien in de container BUITEN.

Stap 3: Was op minimaal 60 graden (indien mogelijk) uw bank/stoel -hoezen, tafelkleden, kleding en spullen van uw huisdieren. Wanneer de de bovenstaande spullen niet gewassen kunnen worden, dan kan u deze spullen ook invriezen op minimaal -18 voor 7 dagen. Op 60 graden wassen of invriezen op -18 dood namelijk alle stadia van de vlo.

Stap 4: De bovenstaande stappen dient u te herhalen totdat u geen overlast meer ervaart.

Het kan zo zijn dat er al zoveel vlooien aanwezig zijn in uw woning dat u dit zelf niet meer kan bestrijden. In dat geval is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met Verhoek Hygienic zodat wij een chemische vlooien bestrijding kunnen uitvoeren om u van uw vlooien plaag af te helpen.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen, zoals vlooiensprays of poeders, zijn effectief tegen volwassen vlooien en hun eitjes. Gebruik producten die geschikt zijn voor huisdieren en je woning, en volg altijd de gebruiksaanwijzing. Behandel zowel je huisdier als de plekken waar ze vaak komen, zoals hun mand of favoriete slaapplek.

Natuurlijke middelen tegen vlooien

Voor wie liever natuurlijke alternatieven gebruikt, zijn er middelen zoals diatomeeënaarde of etherische oliën. Lavendel, citroengras en citronella staan bekend om hun afwerende werking tegen vlooien. Azijnoplossingen kunnen ook worden ingezet om vlooien op afstand te houden.

Vlooien bij hond of kat bestrijden

Je huisdier behandelen is een cruciale stap in het bestrijden van vlooien.

Shampoo en vlooienmiddelen

Gebruik een vlooienshampoo om vlooien en hun eitjes van je huisdier te verwijderen. Voor langdurige bescherming kun je kiezen voor spot-on behandelingen of tabletten. Deze middelen doden vlooien en voorkomen nieuwe besmettingen.

Vlooienkammen en sprays

Een vlooienkam helpt om volwassen vlooien en eitjes uit de vacht van je huisdier te verwijderen. Combineer dit met een vlooienspray voor extra effectiviteit. Kam je huisdier dagelijks tijdens een vlooienplaag om de situatie onder controle te krijgen.

Hoe vlooien in huis bestrijden?

Naast het behandelen van je huisdieren is het belangrijk om je huis grondig aan te pakken.

Stofzuigen en reinigen

Stofzuigen is een van de meest effectieve manieren om vlooien en hun eitjes uit tapijten, meubels en hoeken te verwijderen. Zorg ervoor dat je de stofzuigerzak of container na gebruik direct leegt, zodat vlooien niet terug kunnen kruipen.

Behandelen van tapijten en meubels

Gebruik vlooiensprays of poeders speciaal ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik. Behandel alle plekken waar je huisdieren komen, inclusief meubels, tapijten en gordijnen. Herhaal deze behandeling regelmatig om nieuwe vlooien te voorkomen.

Voorkomen van een nieuwe vlooienplaag

Voorkomen is beter dan genezen. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je nieuwe vlooienplagen voorkomen.

Preventieve maatregelen voor huisdieren

Behandel je huisdieren preventief met vlooienmiddelen, zoals een spot-on behandeling of een vlooienband. Controleer je huisdier regelmatig op vlooien, vooral na een wandeling of contact met andere dieren.

Tips om vlooien buiten de deur te houden

Houd je huis schoon en verwijder regelmatig stof en haren. Zorg ervoor dat je tuin netjes is, zonder hoge grasvelden of stapels bladeren waar vlooien zich kunnen schuilhouden. Door een combinatie van hygiëne en preventieve maatregelen te gebruiken, kun je vlooienplagen effectief voorkomen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over vlooien of wilt u meer weten over onze oplossingen voor het bestrijden van vlooien in huis? Bezoek dan onze pagina over vlooien bestrijden voor uitgebreide informatie. Heeft u specifieke vragen of wilt u direct contact opnemen? Ga dan naar onze contactpagina of vraag een gratis offerte aan. We helpen u graag verder!

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf