Wat kun je doen tegen vlooien bij je hond of kat?

Een goede vlooienbestrijding is van belang, want als je eenmaal last hebt van een plaag is het moeilijk om hier weer vanaf te komen. Lees verder om erachter te komen wat je zelf kunt doen!

Laatste update op:
October 29, 2024

Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed en veel overlast kunnen veroorzaken voor jouw huisdier(en) en voor jezelf. Een goede vlooienbestrijding is dan ook van belang, want als je eenmaal last hebt van een plaag is het moeilijk om hier weer vanaf te komen. Lees verder om erachter te komen wat je kunt doen!

Vlooien komen overal ter wereld voor, maar met name in gebieden waar vogels en zoogdieren leven. Ze leven alleen op dieren met lichaamsbeharing of veren, niet op kale dieren zoals reptielen en amfibieën. In Nederland en België zijn er ongeveer 50 verschillende soorten vlooien.

Hoe herken je vlooien?

Vlooien zijn erg klein en zitten niet stil. Als je er eentje wilt zien, moet je goed zoeken in de vacht van je huisdier. Ze zijn ongeveer 1,5 tot 4 millimeter groot en hebben een roodbruine tot zwarte kleur. Hoe meer bloed ze hebben gedronken, hoe roder het lijf is. Meestal kun je vlooien herkennen aan de uitwerpselen die ze achterlaten. Dit zijn kleine zwarte keutels zo groot als zandkorrels. Je kunt ze met een vlooienkam uit de vacht van je huisdier halen.

Het is mogelijk dat een vlo op een mens overspringt, maar omdat hij op mensenbloed niet kan overleven zal hij weer van je af springen wanneer er een hond of kat in de buurt is.

Bij de huisdieren zijn er twee soorten vlooien die het meeste voorkomen: de hondenvlo (Ctenocefalides canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides felis).

Hoe herken je een vlooienbeet bij je huisdier?

  • Kleine rode bultjes met daarin een wit of rood puntje
  • Korstjes op de huid (veroorzaakt door krabben)
  • Mogelijk: zwarte stipjes (dit zijn de vlooien zelf of hun uitwerpselen)

Vlooien bij honden

Wanneer een hond vlooien heeft, zal er hoogstwaarschijnlijk sprake zijn van de kattenvlo. De hondenvlo komt namelijk in Nederland bijna niet meer voor. Als vlooien zich hebben gevestigd op een hond (of kat), zullen ze meerdere keren in de huid bijten om het bloed op te zuigen. Dit veroorzaakt rode bultjes op de huid, met als gevolg dat de hond veel jeuk heeft.

Hoe komt je hond aan vlooien?

Als een andere hond die vlooien heeft op een plek is geweest waar jouw hond ook komt, is de kans groot dat er vlooien worden overgedragen. Dit kan al binnen enkele seconden wanneer je hond door het gras rolt en er vervolgens meerdere vlooieneitjes aan de vacht komen te kleven.

Vlooien bij katten

De kattenvlo is de meest voorkomende soort vlo in woningen in Nederland. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, komt deze soort niet alleen bij katten voor. Net zoals bij honden, zal een vlo in de huid bijten om bloed op te zuigen. De rode bultjes die daar uit voortkomen zullen een kat veel jeuk bezorgen.

Hoe komt je kat aan vlooien?

Bij buitenkatten is de kans groot dat ze aan vlooien(eitjes) komen doordat die door andere huisdieren op verschillende plekken zijn achtergelaten. Maar vergis je niet, ook binnenkatten kunnen last hebben van deze parasieten. Het is mogelijk dat wanneer je buiten hebt gelopen, en met diezelfde schoenen daarna naar binnen gaat, dat je vlooieneitjes hebt meegenomen en die vervolgens verspreid door het huis.

Tips voor ontvlooien

  • Gebruik een vlooienkam om zo veel mogelijk vlooien en vlooieneitjes eruit te kammen.
  • Maak gebruik van een anti-vlooienmiddel.
  • Doe je hond of kat eventueel een halskraag of -kap op om ervoor te zorgen dat je huisdier zichzelf niet kan likken of bijten vanwege de jeuk.

Kom je niet van de vlooien af?

Een vlo heeft een huisdier nodig om bloed te kunnen opzuigen, maar ze zijn erg goed in overspringen. Daarnaast zijn hun eitjes hardnekkig en kunnen ze overal voorkomen. Wanneer je huisdier last heeft, is het ook aan te raden om kleden en kussens te wassen en je vloer regelmatig schoon te maken.

Lukt het niet om van deze beestjes af te komen? Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf