Welke materialen kan ik gebruiken om muizen en ratten buiten te houden?

Zelf muizen bestrijden. Zelf ratten bestrijden.

Hoe moet ik muizen bestrijden?

Hoe moet ik ratten bestrijden?

Laatste update op:
7/4/23

De geheimen van het zelf muizen en ratten bestrijden door middel van wering.

De tips die ik vandaag met u ga delen heb ik van mijn opa gekregen toen ik begon met ongediertebestrijding, zelf ben ik al de derde generatie ongediertebestrijder binnen de familie. Deze tips and tricks gaan over het aanbrengen van wering tegen muizen en ratten. Met deze technieken kan ik als ongediertebestrijder 75% van de muizen en ratten problemen oplossen.

Eerst krijgt u wat uitleg over de huismuis (Mus musculus L.) en de bruine rat (Rattus norvegicus Berkenhout), zodat u ook begrijpt waarom u de doorgangen met bepaalde materialen moet dichten. Daarna vertel ik hoe u deze moet dichten, zodat deze plaagdieren uw verblijf niet meer kunnen betreden.

De huismuis (Mus Musculus L.)

Huismuizen zijn echte acrobaten, ze klimmen, springen, balanceren op een draadje, het wordt ze niet snel te gek. Wij hebben zelfs meegemaakt dat we een huismuis op de derde verdieping aan de buitenkant van het appartement recht omhoog tegen de muur aan zagen lopen. Angst op dat gebied kennen ze niet. Op het feit na dat het echte acrobaten zijn, kunnen ze nog een kunstje. Een huismuis kan zich door een opening van minimaal 0,5 cm breedte heen wormen. Ja dat heeft u goed gelezen en ik heb dat goed opgeschreven, maar 0,5 cm. Nu we dit weten wordt het al snel duidelijk waarom wering zo’n belangrijk aspect is binnen de ongediertebestrijding.

Huismuizen zijn ook knaagdieren, net als een konijn. Dit betekend dat hun tanden altijd doorgroeien. Dit zorgt voor knaag drang, dat betekend dat de muizen van nature de drang hebben om overal aan te knagen zodat hun tanden niet in hun schedel groeien. Dit betekent ook wanneer u materialen gebruikt zoals pur, papier, karton of eigenlijk alles wat zacht is en geen scherpe randen heeft, de muizen hier sneller doorheen zijn dan dat u het kunt aanbrengen.

En zoals de onderstaande foto laat zien, betekend dit ook knaagschade op plekken waar u dit liever niet heeft..

Credit foto: LW techniek te Beilen www.lwtechniek.nl

Verderop in deze blog gaan we de tips en tricks voor het “professioneel” dichten van de doorgangen in uw verblijf doornemen.

De bruine Rat (Rattus norvegicus Berkenhout)

De bruine rat, de meeste mensen krijgen al kippenvel bij het horen van de naam. Om de bruine rat te bestrijden moet u heel wat kennis en geduld hebben. Het zijn namelijk cultuur volgers, Dit houdt in dat waar de mensen wonen de bruine rat volgt. Daarnaast is de bruine rat één van de meest intelligente dieren waarmee wij als ongedierte bestrijders te maken krijgen.

Een bruine rat heeft eigenlijk drie basisbehoeftes nodig: voedsel, water en een schuilplek. Dus als u de vogels in uw tuin voert, een waters schaaltje (was plek) voor de vogels heeft gecreëerd en veel dicht gegroeide beplanting in uw tuin heeft staan. Dan heeft u nagenoeg het ideale habitat (verblijfplaats) voor de bruine rat gecreëerd.

Daarnaast zijn ratten, net als de huismuis, ook echte klimmers. De huismuis blijft echter onze nummer één, alleen doet de bruine rat zeker niet onder aan de huismuis met zijn behendigheid. De tanden van de bruine rat groeien net als bij de huismuis hun hele leven door. En wat betekend dit? Dat heeft u goed onthouden! Dat de bruine rat, net als de huismuis en het konijn, moet knagen om zijn tanden kort te houden. Nu weet ik niet of u ook wel eens bent gebeten door een konijn? Maar ik kan u vertellen dat dat nogal pijn doen, hun tanden zijn net als bij de bruine rat aanzienlijk groter dan dat van de de huismuis. Dit betekent ook meer schade wanneer ratten gaan knagen om hun tanden kort te houden.

Welke materialen kan ik niet gebruiken?

De volgende materialen moet u niet, nooit, nimmer gebruiken:

  1. Het gebruik van pur. Dit is perfect nestel materiaal en daarnaast zijn ze hier al doorheen voordat u de pur bus heeft opgeborgen.
  2. Het volstoppen met papier, in welke vorm dan ook.
  3. Het gebruik van kleding, ook dit ben ik wel eens tegen gekomen.
  4. Het gebruik van isolatiemateriaal. Dit lijkt misschien op het eerste oog geschikt, maar hier zijn ze nog sneller doorheen dan bij de pur en kunnen ze dit gebruiken om het nest van te maken.
  5. Het dichten met aluminiumfolie. Dit kan even werken, maar het is vaak een kwestie van tijd voordat ze hier weer doorheen zijn.
  6. Een plastic tas of vuilniszak, dit ga ik niet eens uitleggen. Gewoon niet doen!
  7. Het plaatsen van gips of een gipsplaat. Ook hier komen de muizen uiteindelijk weer door als hier eerst een doorgang heeft gezeten.

Welke materialen kan ik wel gebruiken?

Daar zijn we dan, het moment waar u op heeft gewacht. De volgende materialen gebruiken wij als professionele ongedierte bestrijders ook om doorgangen van ratten en muizen te dichten:

Ten eerste het gebruik van RVS millimeter gaas. RVS gaas is te hard voor de muizen en ratten om doorheen te knagen, daarnaast zorgt millimeter gaas toch nog voor ventilatie zonder dat het meeste ongedierte hier doorheen kan komen.

Ten tweede RVS staal wol. Let op: pas wel op met elektriciteit. Staal wol kan gaan gloeien en/of branden als het in aanraking komt met stroom. Vaak gebruiken wij ook nog wat renovatie pasta zodat alles netjes op zijn plek blijft.

Ten derde Mouse stop, dit is een soort “kit” dat je in gaten kan spuiten zodat muizen hier niet meer doorheen komen, wel dik genoeg aanbrengen!)

Ten slotte Renovatie pasta, dit is een geniaal product! Het is makkelijk aan te brengen en in combinatie met RVS staal wol komt hier nooit meer een muis of rat doorheen.

Benieuwd geworden na onze volgende blog? Daarin gaan we de meest voorkomende plaatsen waar de muizen en ratten doorheen komen bespreken. Mis dit dus niet!

Met het dichten van de gaten komt u een heel eind. Soms is dit genoeg, maar soms bent u toch echt een ongedierte bestrijder nodig. Deze bent u nodig om de muizen bestrijding in combinatie met wering uit te laten voeren.

Ik hoop natuurlijk dat ik u hiermee van uw muizen of ratten probleem heb afgeholpen. Maar lukt het u niet om de muizen of ratten bestrijding zelf uit te voeren, neem dan contact op met Verhoek Hygienic. Wij helpen u graag van uw ongedierte probleem af!

Wij horen graag waarbij we u kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf