Verhoek Hygienic heeft een zorgplicht richting de samenleving in deze onzekere tijden van het coronavirus. Daarom gaan onze werkzaamheden gewoon door. Plaagdieren (ongedierte) hebben namelijk geen last van COVID-19! Wij volgen als bedrijf strikt de regels van het RIVM op om verspreiding tot een minimum te beperken. Kom je niet van jouw ongedierte af? Bel, mail of whatsapp ons, wij staan voor jou klaar!
Muizen zijn actieve knaagdieren. Ze knagen niet alleen aan etensvoorraaden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Samen met de uitwerpselen en urine die ze achterlaten, maakt dat ze geen fijne huis- of kantoorgenoten. Wat kun je doen om zelf muizen te bestrijden?
Tips om zelf muizen te bestrijden
- Voorkom dat muizen binnen kunnen komen door brede spleten en kieren te dichten.
- Laat geen etensresten liggen en berg voedsel op in (afgesloten!) bakken of dozen van hard plastic of metaal.
- Gebruik bij voorkeur muizenvallen in plaats van muizengif, dit is milieu- en diervriendelijker
- Een kat kan goed helpen tegen muizenoverlast, maar dit is geen garantie!
Tip 1: Dicht spleten en kieren
Wist je dat een gaatje in de grootte van een markeerstift al groot genoeg is voor een muis om doorheen te komen? Dicht daarom zoveel mogelijk spleten, naden en kieren. Dit kun je zelf doen door middel van een speciale weringspasta of met staalwol (tijdelijke oplossing). Let ook op ventilatieopeningen, hier kun je bijvoorbeeld gaas voor plaatsen, en op deuren die niet goed sluiten.
Tip 2: Berg voedsel goed op
Een relatief gemakkelijke tip voor het voorkomen van muizen is om etensresten goed op te bergen. Zorg dat er niets blijft liggen op het aanrecht en berg resten en voorraden goed op in afgesloten bakken gemaakt van hard plastic of metaal, daar kunnen muizen namelijk niet zo makkelijk doorheen knagen.
Tip 3: Muizenvallen, elektronische apparaten of gif
Als je een thuis last hebt van een aantal muizen, kun je kiezen voor muizenvallen, elektronische apparaten en/of gif om ze zelf te bestrijden.
- Soorten muizenvallen
- Er zijn twee soorten muizenvallen. De knijp- en klapvallen, waarbij een muis direct wordt gedood, en de kooi- en kantel vallen, waarbij de muis levend wordt gevangen. Hierbij ligt het eraan waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Bij een val waarbij de muis levend wordt gevangen, kun je die buiten vrij laten. De muis in de tuin loslaten heeft geen zin, dan zit hij/zij morgen weer in de woning. Zet de muis(zen) daarom altijd uit in een weiland of bos, hier zijn ze in hun natuurlijke omgeving en kunnen ze opnieuw een gezin stichten.
- VH extra tip: Als lokaas vinden muizen pindakaas, havermout en chocolade vaak erg lekker.
- Stekkers met ultrasoon geluid
- Onze ervaring is dat stekkers, of andere apparaten die geluid maken, de eerste twee tot vier weken heel goed kunnen werken, maar dat daarna de effectiviteit snel afneemt omdat de muizen (en ander ongedierte) eraan gewend raken. Deze stekkers zijn alleen getest in laboratoria, waarbij is bewezen dat de stekker een effect heeft op de plek waarop de straal staat gericht en dus niet op een gehele ruimte.
- Muizengif
- Als muizenvallen niet hebben geholpen, is muizengif een optie. Dit heeft echter niet de voorkeur, omdat dit schadelijk is voor het milieu en je eigen gezondheid, en daarnaast is het dieronvriendeljik. Het gif kan ook andere dieren, waaronder vogels, doden. Gebruik muizengif daarom alleen binnenshuis en houd dit uit de buurt van kinderen en huisdieren. Mocht je muizengif gaan gebruiken, zet dan de doosjes langs de rand van de muur (waar muizen vaak langs lopen) en check iedere dag of er nog voldoende lokaas aanwezig is.
Tip 4: Katten
Een kat kan jou een goed handje helpen bij de muizenjacht, maar voordat je er eentje adopteert uit het asiel; het is zeker geen garantie tegen muizen! Sommige katten zijn niet goed of hebben geen interesse in het vangen van muizen. Ga daarom vooral zelf aan de slag met de bovenstaande tips.
Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).